11/12 Aralık gecesi sabaha karşı Betelgeuse (α Ori) yıldızı, ana kuşak asteroidi (319) Leona tarafından örtülmeye uğrayacaktır. Tahmini örtülme hattı ülkemizin; Kars - Erzurum - Gümüşhane - Tokat - Amasya - Çorum - Çankırı - Ankara - Bolu - Yalova - Bursa - Balıkesir - Çanakkale şehirleri üzerinden geçmektedir.
Bu transatlantik olayın örtülme hattı Çin'in doğusundan başlayıp Tacikistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve Florida'nın güney ucundan geçerek Meksika'da son bulacaktır. Asteroidin görünen boyutu, yıldızın görünür ışıktaki açısal çapından (~50 mas’tan) daha küçük olacağından, bu durum tam asteroit örtülmesinden farklı olarak halkalı (ve/veya kısmi) bir örtülme olayı ile sonuçlanacak ve büyük bir profesyonel/amatör gözlemci topluluğuna bu yıldızı küçük aletlerle ayrıntılı olarak incelemek için eşsiz bir fırsat verecektir. Örtülme hattını kendi konumunuza ve zamanınıza göre detaylı incelemek için lütfen buraya tıklayınız. |
Örtülme olayı 11 ---> 12 Aralık (Pazartesi -> Salı) gecesi sabaha karşı (~04:11.3 TSİ, Ankara nominal örtülme zamanı) gerçekleşeceğini unutmayınız!
Örtülme Nominal Zamanı | 2023-12-12 at 01:17:16 UT +/- 0.03 min [1] |
Örtecek Nesne | (319) Leona |
Örtülecek Nesne | Betelgeuse |
Betelgeuse ICRF Koordinatları | 05 55 10.3468 +07 24 25.644 |
(319) Leona Parlaklığı | 14.31 Kadir (V) |
Tahmini Parlaklık Azalması | 13.7 Kadir |
Tahmini örtülme süresi | 6.2 saniye |
(319) Leona Çapı | 66 km |
Gölgenin hızı | 10.7 km/s |
Ay ve Güneş Uzanım Açısı | 152° (%1 aydınlanma), 162° |
Örtülme hattındaki belirsizlik | 4.4 mas = 5 km (1-sigma) |
Efemeris referansı | JPLH#69 (23-09-19) |
Çizelge CORA’dan alınmıştır.
Bulunduğunuz yer ile ilgili meteoroloji tahminlerine MGM, YR ve Meteoblue’dan erişebilirsiniz.
Ayrıca, Aralık ayına ait son 20 yıllık gece vakti bulut örtüsü istatistiklerini içeren bir Google Earth katmanına (.kmz) buradan erişebilirsiniz. Kontur grafikleri, bulut örtüsü oranını 0'dan 1'e kadar göstermektedir. En düşük bulut örtüsü değerleri yaklaşık olarak 0.3 seviyesindedir ki bu da tüm ay boyunca bulut örtüsünün %30'u anlamına gelir. En kötü bulut örtüsü oranı mavi renkte, en iyisi ise kahverengi ve kırmızı renk tonlarında görülmektedir. Buradan, daha yüksek çözünürlükteki bir ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.
Eğer size enstrümantal konfigürasyonunuz için özel talimatlar gönderdiksek, bu mesajı veya bu metni unutun. Eğer belirli talimatlar vermediksek, aşağıda duruma göre düzenlenmiş genel talimatlar bulunmaktadır.
Teleskopla gözlem yapıyorsanız ve hızlı bir kameranız varsa (CMOS veya CCD video tipi) gözlem için ideal ekipmanlara sahipsiniz demektir.
Mümkün olduğunca yüksek görüntü sayısı elde etmeye çalışınız, ancak ÖLÜ ZAMANLARA veya DEDEKTÖRÜN IŞIK ALMADIĞI ZAMANLARA SAHİP OLMADIĞINDAN EMİN OLUNUZ.
Saniyede 20 görüntü alırsanız, entegrasyon süresi (poz döngüsündeki toplam süre) 0.05 saniye olmalıdır, daha az olmamalıdır. Saniyede 50 görüntü alıyorsanız, entegrasyon süresi 0.02 saniye olmalıdır (daha az olmamalıdır), saniyede 400 görüntü alıyorsanız, entegrasyon süresi 0.0025 saniye olmalıdır, daha az olmamalıdır. Kare hızını iyileştirmek için binning değerini artırmak veya ROI (küçük ilgili alan) alanını küçültmeyi deneyebilirsiniz. Tercih sırasına göre bir R (ilk tercih), V (ikinci tercih) veya B (üçüncü tercih) filtresi kullanmalısınız. Bunların fotometrik filtreler olması şart değildir. Renkli R, G, B filtreleri geçerlidir. Tercih sırası yine verildiği sıra gibidir. DOYGUNLUK (SATÜRASYON) OLUP OLMADIĞINI KONTROL ETMELİSİNİZ. Doygunluk varsa, odağı bozmanız veya daha dar bir filtre ile gözlem yapmanız gerekecektir, ancak yukarıda açıklandığı gibi doygunluğu önlemek için entegrasyon süresini saniyedeki kare hızınıza karşılık gelen rakamın altına düşürmemeniz gerekmektedir! SII, OIII ve Halfa filtreleri bu tercih sırasına göre kullanılabilir. Filtreniz yoksa, kırmızı selofan kağıdı veya benzeri bir şeyle veya kırmızı renkli camla teleskobun önüne koymak için ev yapımı bir filtre yapabilirsiniz. Odağı bozamıyorsanız veya uygun bir filtreniz yoksa ve yıldız doygunlaşmaya devam ediyorsa, teleskop objektifinin önüne delikli bir maske koyabilirsiniz. Bu maske siyah inşaat kağıdı veya kartondan yapılabilir. Deliklerin her yerde olması gerekir. Tek bir küçük delik açmaya değmez çünkü atmosferik sintilasyon nedeniyle gözlem verisini kullanılmaz hale getirebilirsiniz.
Teleskopla birlikte bağladığınız dedektörün -okuma hızı- yavaşsa (birçok amatör CCD kamerası gibi), kullanışlı sonuçlar elde etmenin tek yolu, teleskop motorlarını devre dışı bırakarak, Betelgeuse'un görüntü üzerinde bir iz bırakmasına izin verecek şekilde (drift scan yöntemi), örtülme süresinden daha uzun, örneğin 40 saniye süreyle görüntüler almaktır. Bu yöntemi gözlemden önce parlak başka kaynaklarla tecrübe etmenizi öneririz.
Elinizde R (ilk tercih), V (ikinci tercih) veya B (üçüncü tercih) filtrelerinden biri mevcutsa gözleminizi filtreli yapmalısınız. Fotometrik filtreler olması zorunlu değildir. Renkli R, G, B filtrelerini de kullanabilirsiniz. Tercih sırası yine verildiği sıra gibidir. Görüntüde satürasyon (doygunluk) olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Doygunluk varsa, daha da dar bir filtre kullanmalısınız. Tercih sırasına göre SII, OIII ve Halfa filtreleri kullanılabilir.
Uygun bir filtre yoksa, teleskop önüne kırmızı selofan kağıdı veya benzeri ile yapılmış ev yapımı bir filtre ekleyebilirsiniz.
Hala doyma varsa, teleskop optiğini kısmen kapatan delikli bir maske kullanabilirsiniz. Bu maske siyah inşaat kağıdı veya kartonla yapılabilir. Delikler her yerde olmalıdır. Tek bir küçük delik açmaya değmez çünkü atmosferik sintilasyon nedeniyle gözlemin kullanılamaz olma olasılığı mevcuttur.
Bir başka alternatif de teleskobunuza takmak için ucuz ve basit bir video kamera tercih etmektir. Betelgeuse’nin parlaklığı nedeniyle, teleskobunuza takabildiğiniz sürece web kameraları bile yararlı olacaktır. Bir başka seçenek de teleskobunuzun göz merceğinin arkasına bir cep telefonu kamerası takmayı denemektir. Bunun için buradaki gibi basit bir astrofotoğrafçılık aparatı kullanabilirsiniz.
Ölü zamanı olmayan ve birim zamanda en yüksek görüntü sayısına sahip olan kamerayı tercih etmelisiniz.
Bir DSLR fotoğraf makinasına ve yüksek odak uzunluğuna sahip lense sahipseniz video modunda gözlem yapabilirsiniz. Bu durumda yine kırmızı selofan kağıdı ile lensinizin önünü kapatabilirsiniz.
Yıldız örtülmesi gözlemlerinde zaman duyarlılığı çok önemlidir. Bu sebeple gözlem yapılan bilgisayar zamanını bir zaman sunucusu ile senkronize etmekte fayda vardır. Bunun için Dimension 4 veya Meinberg gibi yardımcı programlar kullanılabilir. Eğer gözlem yapılan bilgisayar GNU/Linux ise güvenilir bir ntp zaman sunucusu ile senkronizasyon yapılması gerekecektir (Örn: ntpdate). Tabii iyi bir GPS aygıtınız varsa bunlara gerek kalmayacaktır.
Dimension 4 için önerilen ayarları aşağıdaki ekran görüntülerindeki gibi yapabilirsiniz.
Verileri aldıktan sonra, yerel koordinatörünüzle iletişim kurmalı ve verilerinizi OccultationPortal (http://occultation.tug.tubitak.gov.tr)’a yüklemelisiniz. Veri alınması halinde buraya mutlaka yüklenmelidir. Bu nesne ile ilgili yapılacak bilimsel yayınlarda katkınızın doğrulanması açısından bu son derece önemlidir. Gözlem tekniği, OccultationPortal’ın kullanımı veya konu ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, dilediğiniz zaman Dr. Yücel Kılıç ile (ykilic@iaa.es) doğrudan iletişime geçebilirsiniz.